W co ubrać kelnerki?
Elegancka, trwała i komfortowa – taka powinna być odzież kelnerek obsługujących gości na sali. Ale jakie fasony i materiały ubrań to zapewnią? Prowadząc restaurację, bar lub hotel, trzeba odpowiedzieć sobie na to pytanie zanim zamówi się odzież dla pracowników.
Komplety dla kelnerek to zazwyczaj klasyczne zestawy – czarna spódnica lub spodnie i biała koszula. Strój ten można wzbogacić o elegancki fartuszek – włoski z imitacją kamizelki, francuski lub przedni. Doskonałym uzupełnieniem zestawu będą też uniwersalne wiązane zapaski. Przy ich wyborze warto zwrócić uwagę na jakość materiału i jego gramaturę.
Odzież ochronna taka jak zapaski i fartuszki dla kelnerek aby dobrze się prezentowały, były trwałe i odporne na zaplamienie, powinny mieć minimum 200g/m2. Najlepszy skład materiału to mieszanka poliestru z bawełną. Warto też wybrać model, w którym jest wszyta kieszeń, na przykład na notes. Długość i kolor mają mniejsze znaczenie.
Zapaski i fartuszki dla kelnerek mogą być również doskonałymi nośnikami reklamy restauracji. Najczęściej umieszczane jest na nich logo lub nazwa obiektu. Elementy reklamowe tworzy druk lub haft. Przy obecnej technice można precyzyjnie i w wielu kolorach nanieść na odzież praktycznie dowolny element graficzny.
Niczego sobie 🙂